Don’t worry, Bee Happy

Včely jsou nenahraditelné pro celý náš ekosystém, ne nadarmo jednou Albert Einstein pronesl, že pokud zmizí včely, zbývají lidem jen čtyři roky života. Byť je naše země jednou z velmocí světového včelařství, tak ochota vzdát se například chemie při výrobě je stále poměrně nízká. Jako úkaz do tohoto odvětví vstoupil bývalý ředitel nadnárodní firmy a své vášni podřídil celý svůj život. Rozhovor se Stanislavem Vostalem, předsedou neziskové organizace Bee Happy, práci s dětmi či pozitivním vlivu včel na naše zdraví je na jedné straně uklidňující i znepokojující. Máme neskutečné štěstí, že na území Klánovic fungují podobné projekty.

Co si vlastně pod veselým názvem Bee Happy představit?

Nezisková organizace Bee Happy vznikla na podzim roku 2021 a poprvé o sobě dala vědět na šestajovickém Trhu v Aleji, kde představila nejen první vánoční kolekci, ale především svůj program a dlouhodobý záměr: prospívat svojí činností přírodě, přispívat k její ochraně a získávat pro naplnění těchto cílů další nadšence. A jak jinak než vším, co souvisí se včelami! Těmi malými, pro mnohé tolik obávanými stvořeními, která ale mají pro naše přežití na této planetě nenahraditelný význam.

Organizováním rozmanitých, zvláště vzdělávacích akcí pro děti i dospělé chceme přibližovat fascinující svět včel všem, kdo o to projeví zájem, a přispět tak k pochopení jejich nezastupitelné role v našem ekosystému. Čím lépe včelám porozumíte a naučíte se, jak se při setkání s nimi chovat, tím více je budete chtít chránit a přestanete se bát jejich žihadel. My v Bee Happy milujeme včely! a věříme, že naše aktivity umožní poznat i vám, jak úžasné sofistikované společenství včely jsou a co můžeme společně dělat pro to, abychom jim pomáhali.

Nás Klánovičáky bude na začátku určitě zajímat, jak jste se s Vaší neziskovou organizaci Bee-Happy octl u nás na golfu?

Podobně jako pro rodilé Klánovičáky byl i pro nás areál bývalého prvorepublikového golfového klubu s příjemnou restaurací vždycky magickým místem s úžasným geniem loci. “Život je plný náhod, kterým se někdy musí trochu pomoci”, říkává s oblibou moje žena. A tak když se na podzim 2021, vlastně ještě v době Covidu, na Vivatu objevila pozvánka na Den otevřených dveří na klánovickém Golfu, bez váhání jsme se tam vypravili. A zadařilo se 🙂. Po domluvě s nájemci objektu jsme se mohli vloni na jaře s radostí a entusiasmem nám vlastním pustit do budování Bee Happy MiNi včelnice.

Jak dlouho se věnujete včelaření?

Do světa včel mě přivedla šťastná náhoda. Coby milovník přírody a obdivovatel sousedových včel jsem asi před osmnácti lety dostal jako narozeninový dárek úžasnou knihu Fenomenální včely. Přečetl jsem ji jedním dechem a za pár týdnů už včelky létaly i u nás na zahradě. Nutno podotknout, že můj velmi spontánní počin doma zpočátku žádný velký obdiv nevzbudil, spíše naopak. Nadšení a zápal pro věc ale dokážou divy, a tak se mi časem podařilo nadchnout nejen vlastní rodinu, ale i spoustu přátel.


Může se stát včelařem každý, nebo je nutné mít odborné vzdělání? Jak náročné, z hlediska znalostí a vybavení, je starat se o včely?

V české republice může chovat včely každý, bez ohledu na vzdělání, praxi nebo věk, tedy i osoby mladší 18-ti let. Chov včel není ani podmíněn členstvím v žádném včelařském spolku nebo organizaci, které by ověřovaly způsobilost k chovu včel. Přesto musí chovatel splnit několik zákonných povinností, a sice například se registrovat jako chovatel u Českomoravské společnosti chovatelů, v neposlední řadě pak dodržovat platná nařízení Státní veterinární správy.

Na druhou stranu je třeba si přiznat, že bez jakýchkoli počátečních znalostí a zkušeností by se asi začínat nemělo, resp. odhodlání a nadšení se pak může díky neúspěchům způsobeným začátečnickými chybami snadno vytratit a potenciální včelař od svého původního záměru raději upustí, což je ale velká škoda! A právě proto, s živými vzpomínkami na vlastní chyby, nabízíme všem, kdo uvažují o vlastním chovu včel, pomocnou ruku. V současné době nabízíme nejen Včelařskou přípravku či workshop Včelařem na jeden den, ale i velmi úspěšný projekt "Na rok včelařem na zkoušku". Věříme, že pak včelaření propadnete na zbytek života a pomůžete tím tolik potřebné záchraně včel i přírody.

Osobně mám ke včelám respekt. Jaké vlastnosti musí člověk mít, aby se stal dobrým včelařem? Říká se, že musíte umět zůstat klidný za jakýchkoliv okolností… jak často ale opravdu zkušený včelař „chladnou hlavu“ potřebuje?

To je velice dobrá otázka! “RESPEKT” je přesně to, co je třeba najít nejen k jednotlivým včelám, pokud se s nimi někde setkáme, ale právě ke včelstvu, které představuje super organismus, který je na Zemi již miliony let. Právě harmonická a efektivní komunita, která ukazuje nejen týmovou práci, kde každý přesně ví, co má dělat, ale také vzájemnou péči - to jsou jen dva příklady, kde se můžeme od včel mnoho přiučit. Na druhou stranu se tento organismus umí efektivně bránit svými žihadly. Včelař většinou nepropadá panice, když uvidí včelu, a nezačne kolem sebe mávat rukama 🙂. Jsou však ojedinělé případy, kdy včely útočí a útočí masivně. V takovém případě, byť v ochranném obleku, i já z včelnice odcházím.







Každý ví, že med pochází od včel, ale možná už si nedokážeme představit, kolik květů a práce včel je zapotřebí, aby vznikla například jedna lžička nebo sklenice medu – jak to tedy funguje?

Vznik medu je velmi složitý proces závislý na včelstvu jako celku – jedna včela nemůže z nasátého nektaru či medovice sama med vytvořit. Všechny včelí produkty vznikají koordinovanou činností včelstva jako celku. Včela váží asi 120 miligramů a unese 50 gramů nektaru nebo medovice. To znamená, že z jednoho výletu včela donese surovinu pro asi 30 mg medu. Za den včela vyletí 5 krát a takových dní v jejím životě může být 30. To znamená, že udělá za svůj život 150 výletů za nektarem a medovicí, což je celkem 30 x 150 = 4.5 gramů medu, tedy právě ta jedna lžička! Neskutečné!



Pořádáte ve svém včelíně i dny otevřených dveří?

Ano, přesně tak. Několikrát za rok je možné se k nám na Bee Happy MiNi včelnici přijít podívat i bez předchozí rezervace. Detailní informace najdou všichni zájemci na našich webových stránkách či na FB.



Kolik máte včelstev/úlů?

Počet včelstev během roku kolísá. Společně s “Včelaři na zkoušku” se v současné době staráme o zhruba 25 včelstev na deseti stanovištích.

 

Mohl byste nám přiblížit Váš nejnovější projekt, pobytový pozorovací včelín, který mě osobně nadchnul při návštěvě Vaší BeeHappyMiNi včelnice?

Naším cílem je umožnit bezpečně pozorovat fascinující, harmonický svět včel z bezprostřední blízkosti přímo v samotném úlu a na vlastní oči tak odhalit všechna tajemství včelího společenství, která běžně vidí pouze včelař. V našem Bee Happy RELAX pozorovacím a pobytovém včelínu, který plánujeme zprovoznit během letošního léta, umožníme všem těm, kdo budou mít zájem, zapomenout v příjemném, intimním prostředí pohodlné dřevostavby na okolní svět a splynout s přírodou. Vnímat včelí teplo, rytmus i vibrace, nasávat nezaměnitelnou vůni včelího úlu a probudit tak všechny své smysly. Věříme, že to vše se pro ně stane nezapomenutelným zážitkem.

Zde v Klánovicích máme opravdu ideální podmínky k chovu včel. Co by mohl udělat každý z nás, abychom včelám v našem okolí „usnadnili” život?

 Máte pravdu! Než se Václav Klán před téměř 150 lety pustil do svého odvážného díla, byl tu všude kolem jen les. A včely a les patřily od pradávna k sobě, i když to byly spíše včely divoké. V lese opylují včely širokou škálu rostlin, které jsou v tomto prostředí dostupné. Patří mezi ně lesní jahody, ostružiny, maliny, borůvky, šťovík lesní, černý bez, lísky, topoly, javory, lípy, břízy a mnohé další. Lesní prostředí poskytuje včelám bohatou a pestrou potravu, a to nejen během kvetení jarních rostlin, ale i během celého vegetačního období. Navíc v něm nejsou přítomny intenzivní zemědělské aktivity, které mohou prostředí včel kontaminovat.

Pokud tedy chcete včelám “usnadnit” život, je vhodné zapojit do zahradní výsadby tzv. nektarodárné rostliny a snažit se vrátit zahradě její “přírodní” charakter. A nemusí se hned nutně jednat o tzv. nektarodárný biopás, který je samozřejmě ideálním řešením. Mnohé z těchto rostlin jsou velmi dekorativní a mohou vhodně doplnit i vaše současné květinové záhony. Včelky pak svojí přítomností prospějí jako jeden z nejvýznamnějších opylovačů. A samozřejmě vám budou vděčné, pokud vynecháte chemické postřiky, event. je v nezbytném případě aplikujete večer, když už včely nelétají.

 

Výsadbu kterých rostlin nebo keřů bychom podle Vás měli nebo mohli upřednostňovat na našich zahradách, abychom včely „potěšili“? Myslím, že nejen já si od Vás ráda nechám poradit…

Nektarodárných rostlin a stromů je celá dlouhá řada. Patří mezi ně spousta léčivých bylin jako třeba brutnák lékařský, různé druhy třapatky ale také například v zahradní tvorbě oblíbený vřes, levandule či šalvěj, ať už lékařská či okrasná.

Skvělou včelí pastvou jsou i ovocné stromy a keře nebo plodiny na vaší zeleninové zahrádce: jahodník, tykev, okurka, hrách setý, dále pak aromatické byliny jako tymián, mateřídouška či oregano. Často jsou to právě ty, které si pamatujeme ze zahrad našich babiček 🙂. Nejen pro její estetiku, ale i pro včely je důležité, aby na vaší zahradě stále něco kvetlo.

 

A co se týče veřejného prostoru? Podle mě by to chtělo více kvetoucích záhonů, ale možná je to čistě můj subjektivní pohled, já bych z Klánovic klidně udělala botanickou zahradu!

Naprosto s vámi souhlasím! K této výzvě se velice rádi připojíme a ve vztahu nejen ke včelám pomůžeme s osvětou v šetrných přírodních metodách ošetřování rostlin bez použití pesticidů i s výběrem a výsevem nektarodárných rostlin.

 

Zúčastníte se i nadcházející komunitní akce - Dne Klánovických zahrad tento víkend. Na co se návštěvníci Vašeho stánku mohou těšit?

Bude to nejen zbrusu nový prosklený pozorovací úl, který všem, kdo se v sobotu u našeho stánku zastaví, umožní bezpečně nahlédnout, co se děje uvnitř. Možná tak někdo, stejně jako občas my 🙂, zapomene alespoň na chvíli na okolní svět a splyne s přírodou. Ale nebude chybět ani lahodný med, skvělý medový ocet a další produkty z naší Bee Happy Lékárny ukryté v úlu. Na ochutnávku jsme nově připravili také bezinkový medový sirup a OXYMEL nejen pro vaši imunitu. No a protože věříme, že se na každé klánovické zahradě či předzahrádce najde alespoň kousek místa pro malou stále kvetoucí louku, na niž doletí i Happy včelky z Klánovického lesa a nasbírají něco málo gramů nektaru na lahodný med, připravili jsme pro všechny zájemce osivo složené z třinácti nektarodárných rostlin, které zkrášlí jejich zahradu a přilákají nejen včely.

Previous
Previous

Jak vytvořit pěkný trvalkový záhon

Next
Next

Krajinářská architektka Štěpánka Endrle